Unknown
Resepi ni untuk semangkuk je .. sesuai sangat lah dengan aku yang bujang nih

1/4 mangkuk Daging~ siap hiris
15 bj Ketumbar~ basuh dan digoreng tanpa minyak~ tumbuk
1/2 sk lada hitam ~ tumbuk/grind
4 ulas bawang putih~mayang
4 ulas bawang merah~mayang
1/2 inci halia

rempah 4 sekawanan
1 x kulit kayu manis
1 x buah pelaga
1 x bunga lawang
2 x bunga cengkih



1. Rebus daging dengan 2 mangkuk air. Reneh sehingga air hilang separuh atau hinga daging lembut. reneh bersama ketumbar dan lada hitam.
2. Dalam frying pan lain, goreng rempah 4 sekawan hinggal wangi dan garig. kemudian masukkan bawang yang telah dimayang berserta halia.
3.Buang sisa bahagian atas air rebusan daging kemudian masukkan bahan bahan yang digoreng dan minyak.
4. Masukkan garam. tunggu dalam 15 minit. Siap dihidang dan dimakan bersama nasi atau mee.

Juga sesuai untuk orang berdiet. dijadikan makan malam yang enak tanpa carbo yang berat.
Tambahkan limau nipis dan cili api untuk lebih enak.




0 Responses

Post a Comment