Unknown
Ketupat Sotong

Bahan bahan:
Beras pulut  - basuh dan rendam sekejap
Sotong - basuh, asingkan kepala dan badan
2 pek Santan
3 ketul gula melaka - potong kecil
1 sudu gula pasir
Secubit garam
Daun pandan
Pencungkil gigi/Toothpick

Steps
1.Rendam beras pulut sekejap bersama santan dan sedikit garam. dalam 20 minit. kalau nak etak air je pon takpe.

2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.

3. Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit. Kemudian dicucuk dengan pencungkil gigi bagi mengemaskannya. saya biasa menggunakan 2 batang pencungkil gigi bagi mengelakkan beras pulut keluar

4. Susun dalam periuk bersama daun pandan. Tuangkan santan dan sedikit garam. taburkan sedikit beras pulu
t. bagi memekat kan kuah. Masak sehingga pulut masak, baru dimasukkan gula melaka. Masak sehingga agak pecah minyak.




Ketupat Sotong. Image ehsan dari en.google


0 Responses

Post a Comment